Zanimivosti

 RAVBARKOMANDA NA DOBENEM

Po pripovedovanju starih ljudi so imeli ravbarji ali rokovnjači svojo komando na Dobenu. Nekateri celo menijo, da so bili med njimi Dobenci, Ločani in Trzinci. Na Dobenu so se dogovorili in hodili napadat “furmane” ali celo poštne vozove, ki so vozili po glavni cesti med Dobavo in Trzinom.Da bi roparje in rokovnjače onemogočila, je Marija Terezija dala gozd na obeh straneh glavne ceste od Dobrave do Trzina posekati.

 

DOBENSKI KRIŽI

Bramarjev križ so predniki postavili v spomin na nesrečo, ki se je tu zgodila. Ob razširitvi ceste so križ nekoliko unaknili. Na veliko soboto leta 1948 so zlikavci križ oskrunili. Križanega so nato odtrgali in ga v gostilni kuhali in se norčevali. Konec temu je naredila ženska, ki je korpus vrgla v štedilnik.Gospodar je dobil drugo razpelo in znamenje obnovil.

dobeno-small-030.jpg

Blizu počitniške hišice Ivana Anžina je stal lesen križ s kovinskim korpusom. Neznanci so po drugi svetovni vojni križ odnesli.

Blizu Pirnatove hiše na Zgornjem Dobenu je stal križ z lesenim korpusom. Po vojni so zlikavci oboje odstranili, domačini pa so tja postavili spomenik.

 

ZANIMIVOST 

Našli smo staro razglednico…

_4571f1fc00c11.jpg